به گزارش «خودروشناس»، امروزه، خودروسازان به منظور کاهش هزینه ها بیش از هر زمان به یکدیگر نیازمند هستند و تبادل تکنولوژی، یکی از ساده ترین و معمول ترین این نیازهاست، مثل تعامل ب ام و و تویوتا یا مرسدس بنز و سانگ یانگ. در برخی موارد نیز خودروسازان بزرگ اقدام به خرید سهام عمده کمپانی های کوچک و یا در حال ورشکستگی میکنند. در اواخر دهه ۱۹۹۰، هنگامی که مسئولین ارشد رنو از کشور رومانی و کمپانی داچیا بازدید میکردند، از فروش بالای خودروهای زمخت روسی (لادا) شگفت زده شدند و بنابراین، پروژه خرید داچیا و توسعه خودروهای کوچک و اقتصادی برای کشورهای اروپای شرقی، کلید خورد. تکنولوژی رنو به کمک داچیا آمد تا در مدت زمان کوتاهی به قهرمان کوچک اروپا بدل شود. پس از موفقیت لوگان (تندر ۹۰) که در کشور ما نیز از محبوبیت قابل توجهی برخوردار است، رنو و داچیا نخستین کراساوور خود با نام داستر را عرضه کردند که معرفی و حضور آن در کشور رومانی با قیمت مناسب و ارزان، عملاً غوغا به پا کرد! پس از آن داستر در کشورهای مختلفی همچون هند، روسیه و الجزایر تولید شد و به سرعت طرفداران خاص خود را پیدا کرد.
نمونه مفهومی و طراحی بدنه
داستر، برای نخستین بار در سال ۲۰۰۹ و در نمایشگاه ژنو معرفی شد و سپس به عنوان مدل ۲۰۱۱ به بازارهای جهانی راه پیدا کرد. البته طراحی نمونه مفهومی و آنچه که سرانجام به تولید رسید، تفاوتی از زمین تا آسمان دارند، اما نمونه تولیدی هرچه هست، بهعنوان الگویی از یک خودروی اقتصادی و مناسب خانواده و جوانان به حساب میآید.
مجموعه چراغهای جلو زیبا و شیک بوده و دو نوار نقره ای، آنها را به لوگوی نسبتاً بزرگ رنو متصل میکنند. سپر جلو ساده طراحی شده و در هماهنگی کامل با سایر قسمتهای بدنه است. حجم پردازی و پُف متناسب روی گلگیرها و بدنه، اصولی و کاربردی طراحی به نظر میرسند. طراحی قسمت عقب، ساده بوده و با کلیت بدنه تناسب دارد.
در کل، داستر از شلوغیهای خودروسازان کره ای و کپی برداری های نامنظم چینی ها بهدور بوده و دارای طراحی حساب شده در بدنه و کابین است، به طوری که با دیدن آن ظاهر هیچ خودروی دیگری در کلاس کراس اوور به ذهنتان خطور نخواهد کرد.

طراحی داخلی
با ورود به کابین، اولین نکته ای که جلب توجه می کند، شباهت غیر قابل انکار فضای داخلی به تندر ۹۰ است، البته فضا و ادوات داخلی داستر بر اساس مدل فیس لیفت شده لوگان (۲۰۰۸) شکل گرفته و با انواع موجود در ایران، تفاوت هایی دارد. به عنوان مثال، کلیدها زمختی خاص لوگان ما را نداشته و نشاندهنده های پشت فرمان، نسبت به قبل از طرح و گرافیکی بهتری سود میبرند.
دسترسی به ادوات به راحتی انجام می پذیرد و کنسول میانی در نهایت سادگی طراحی شده است. صندلی ها راحتی مناسبی داشته و ترکیب رنگ خاکستری با دوخت قرمز در حاشیه آنها، جلوهای خاص به داخل داستر بخشیدهاند. همین نوع دوخت قرمز را نیز در دور فرمان و کف پایی های این خودروی دورگه شاهد هستید که باعث شده از آن حالت یکنواختی فرمانهای موجود در مگان و لوگان، فاصله بگیرد. البته یک مورد شما را کاملاً به یاد مگان می اندازد و آن هم اهرم تعویض دنده بزرگ است!
در کنار فرمان، کلیدی برای کنترل سیستم صوتی تعبیه شده و تنظیم زاویه و بلندای فرمان، به صورت مکانیکی (دستی) انجام میپذیرد. در کل، نقص خاصی در داخل داستر قابل مشاهده نیست، اما عدم وجود زیر آرنجی از موارد قابل تأمل است. ردیف عقب نیز جادار بوده و صندلی ها با وجود حالت نیمکت مانند، راحت و نرم هستند. صندوق عقب داستر، گنجایش مناسبی داشته که برای قرار دادن اسباب و انجام یک مسافرت خانوادگی، کافی به نظر می رسد، ضمن آنکه درصورت نیاز به فضای بار بیشتر، صندلیهای عقب نیز قابلیت تاشوندگی دارند.
موتور و گیربکس
هرچند رنو داستر با پیشرانه های متنوع دیزلی و بنزینی در سایر کشورهای مورد عرضه قابل خریداری است، اما در کشورمان شرکت واردکننده تنها به واردات نمونه ۴ سیلندر ۲ لیتری آن بسنده کرده که همان پیشرانه نام آشنای مگان با کد F۴R و قدرت ۱۳۵ اسببخار، در کنار میزان گشتاور ۱۹۵ نیوتنمتر است.
مدل مورد آزمایش، دارای گیربکس اتوماتیک ۴ سرعته بوده که قدرت را به چرخهای جلو انتقال میدهد و برآیند آن امکان ثبت شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت در ۸/۱۰ ثانیه و توانایی دستیابی به حداکثر سرعت ۱۷۸ کیلومتر بر ساعت خواهد بود. از آنجا که مصرف بنزین به یکی از دغدغه های خریداران خودرو (نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا) تبدیل شده، داستر با میانگین مصرفی معادل ۸ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش، خودروی ایدهآلی برای استفاده روزمره به حساب میآید.

تجربه رانندگی
ورود به داستر و نشستن پشت فرمان به راحتی انجام میگیرد. نگارنده، با توجه به اینکه یک دستگاه خودروی تندر ۹۰ را در اختیار دارم، به محض نشستن پشت فرمان و مروری مختصر، به آسانی با داستر اُنس گرفتم. صندلی ها راحت هستند و فرمان به راحتی در دستان شما جای می گیرد. با به حرکت در آوردن پیشرانه، صدایی بم و جذاب، ولی خفیف به گوش میرسد.
گیربکس به آرامی در حالت درایو قرار گرفته و حرکت را به نرمی آغاز میکنیم. پس از مدتی رانندگی با داستر، شیفته استایل و حس و حال خاص آن خواهید شد. دید به اطراف این ماشین خوب است و آینه ها اطلاعات مناسبی از محیط پیرامون خودرو به شما می دهند. دور زدن در کوچه ها و معابر تنگ و باریک با داستر راحت است و شما را به زحمت نمی اندازد، هرچند با توجه به گلگیرهای نسبتاً پهن، باید کمی مراقب باشید.
دید عقب خودرو مناسب بوده و پارک کردن با آن راحت است، به طوریکه شما را در ترافیک شهری دچار دردسر نمی کند. البته در این بین، عدم وجود سنسور پارک از نقاط ضعف داستر به حساب می آید. از جمله مواردی که باید به آن اشاره کرد، یکی در رابطه با گیربگس و عکس العمل های آن است. مگان از همین گیربکس سود برده و خودرویی کند نشان می دهد، اما این قضیه در مورد داستر به هیچ وجه صدق نمیکند. خودرو به راحتی و خیلی سریع شتاب گرفته و سریع رفتن با آن نیز آسان و لذتبخش است. در ضمن، با وجود قرار روشن بودن سیستم تهویه و قرار داشتن آن در حداکثر درجه خنک کنندگی، هیچ افتی در توان پیشرانه مشاهده نشد.
سیستم تعلیق داستر، نه خیلی نرم است که به خودرو حرکات گهواره ای بدهد و نه آنقدر خشک که باعث نارضایتی سرنشینان شود. این سامانه، در عبور از سرعت گیرها و دست اندازها، نرم عمل می کند و در مانورها پایداری قابل قبولی دارد. در سیستم ترمز داستر نقصی مشاهده نمیشود، اما آنچه که واضح بوده نیاز به فشار بیشتر برای توقف خودروست. ترمزها در جلو دیسکی خنک شونده و در عقب از نوع کاسه ای هستند و به وسیله سامانه ضد بلوکه (ABS)، حمایت میشوند.

سخن پایانی
به طور کلی، داستر نمونه ای متعادل از یک کراس اوور جمع وجور شهری است. طراحی اصولی و کاربردی بدنه، فضای داخلی مناسب و راحت، توان قابل قبول پیشرانه و هماهنگی درخور توجه آن با گیربکس، به همراه قابلیت های حرکتی و پایداری نسبتاً خوب، از داستر یک خودروی ایده آل ساخته اند. در این میان، حس و حال رانندگی با این ماشین نیز جالب بوده، زیرا به هیچ عنوان شبیه دیگر خودروها در این کلاس نیست و شما همیشه از راندن آن خشنود خواهید بود و تمایل پیدا خواهید کرد، مدل دو دیفرانسیل آن را با گیربکس ۶ سرعته غیر خودکار نیز برانید.
هرچند فلسفه تولید داستر، عرضه یک خودروی ارزانقیمت بوده، اما این ماشین در کشورمان قیمتی گزاف پیدا کرده است. همین مسئله باعث میشود که تمایل و ترجیح بسیاری از خریداران به سمت خودروهای کارکرده کرهای و ژاپنی باشد، مگر اینکه علاقه آنها به نشان رنو و خودروی داستر به حدی باشد که با توجه به تمامی خودروهای صفر کیلومتر و کارکرده در این محدوده قیمت، داستر را برگزینند.
در خاتمه، از مالک اتومبیل، به جهت همکاری با گروه آزمایش «مجله ماشین»، تشکر می کنیم.
سایر مشخصات فنی داستر تک دیفرانسیل
پیشرانه: ۴ سیلندر خطی ۱۶ سوپاپه تنفس طبیعی DOHC
حجم موتور (سیسی): ۱۹۹۸
نسبت تراکم: ۱۱ به یک
قدرت (اسب بخار/دور بر دقیقه): ۵۵۰۰/۱۳۵
گشتاور (نیوتن متر/دور بر دقیقه): ۳۷۵۰/۱۹۵
جعبه دنده: ۴ سرعته تیپترونیک
شتاب اولیه (ثانیه): ۸/۱۰
حداکثر سرعت (کیلومتر بر ساعت): ۱۷۸
وزن خالص (کیلوگرم): ۱۲۰۵
طول/عرض/ارتفاع (میلیمتر): ۱۶۳۰/۱۸۲۰/۴۳۱۰
فاصله بین دو محور (میلیمتر): ۲۶۷۳
محور محرک: جلو
ابعاد رینگ و تایر: ۱۶R ۶۵/۲۱۵
حجم مخزن سوخت (لیتر): ۵۰
میانگین مصرف سوخت در ۱۰۰ کیلومتر (لیتر): ۸
انتهای پیام/