برخی از علائم خرابی باتری شامل خاموش شدن ماشین، دیر استارت خوردن، کم نور و خاموش شدن چراغ ها و... است. اگر این قطعه را در زمان مناسب تعویض نکنید، شاید در یک مسیر مهم، ماشین تان خاموش شود. در چنین موقعیتی می توانید از امداد خودرو مرکز تهران کمک بخواهید.
کارشناسان پیشنهاد می دهند در بازه های زمانی مختلف از عملکرد مناسب باتری خودروتان مطلع شوید و در زمان مورد نیاز، آن را تعمیر یا تعویض کنید تا درگیر چنین مشکلاتی نشوید. زیرا گاهی منتظر ماندن برای امداد خودرو غرب تهران یا سایر مناطق و شهرها، زمان بر است و باعث می شود به سایر کارهایتان نرسید.
اصلی ترین و مهم ترین علائم خرابی باتری ماشین
برای تشخیص خرابی باتری خودرو نشانه ها و علائمی وجود دارند که شامل موارد زیر می شود. در واقع با مشاهده هر یک از این علائم باید هر چه سریعتر به سراغ نمایندگی های باتری ماشین بروید و محصولی متناسب با ظرفیت خودروتان بخرید.
استارت خوردن ماشین و روشن نشدن آن
باتری انرژی لازم برای روشن و فعال شدن موتور را تامین می کند و موتور نیز باعث به حرکت درآمدن ماشین خواهد شد. زمانی که سوئیچ را می چرخانید و ماشین استارت می خورد، اما روشن نمی شود، یکی از فاکتورهای خرابی باتری تیک می خورد. در واقع شاید این قطعه به قدری ضعیف شده که نمی تواند انرژی مورد نیاز برای فعال شدن موتور را تامین کند، از این رو هر چه سریعتر باید به فکر تعویض آن باشید.
زمانی که علت روشن نشدن خودرو، باتری باشد می توانید با شنیدن صداهایی مثل تق تق یا کلیک به این موضوع اطمینان بیشتری پیدا کنید.
تشخیص خرابی باتری خودرو با استارت های نامنظم
استارت های نامنظم را نیز می توان یکی دیگر از مهم ترین نشانه های خرابی باتری ماشین دانست. در واقع در چنین حالتی شما باید خودرو را با استارت های سنگین و نامنظم روشن کنید، یعنی ماشین یک روز به خوبی استارت می خورد و روشن می شود، اما در روزی دیگر با تلاش های مداوم این اتفاق نمی افتد. استارت های نامنظم می توانند به دلایل مختلفی مثل عدم قدرت باتری در نگهداری شارژ، شکستگی، آهکی شدن، شل شدن ترمینال های اتصالی یا ... رخ دهد.
استارت های سنگین نیز زمانی رخ می دهند که ولتاژ باطری از حد انتظار یعنی 12 ولت پایین تر آمده باشد. در این زمان کافیست تا با استفاده از ابزارهای تخصصی اقدام به بررسی ولتاژ کرده و در صورت لزوم این قطعه را تعویض کنید.
بازنشسته شدن باتری با استارت های با تاخیر
باتری به مرور زمان دچار استهلاک می شود و کارایی اش را از دست می دهد؛ بنابراین شما به مرور زمان متوجه بروز برخی مشکلات در خودرو از جمله استارت خوردن با تاخیر می شوید؛ از این رو اگر خودروتان را استارت می زنید، اما متوجه کم شدن سرعت استارت شدید، باید به خرابی باطری شک کنید.
روشن شدن سخت خودرو در هوای سرد
شرایط جوی و آب و هوا از جمله مهم ترین عوامل تخلیه انرژی باتری در ماشین ها است؛ زیرا هوای سرد باعث بروز انفعالاتی در مواد داخل این قطعه می شود که بر روی کارایی آن تاثیر منفی می گذارد.
به طور کلی هوای سرد به تنهایی می تواند روی کارکرد خودرو تاثیر نامطلوبی داشته باشد؛ چون در روزهای سرد به دلیل برودت و سردی هوا برخی از قطعه های خودرو سفت و سخت می شوند؛ در این زمان خودرو نیاز به نیروی بیشتری برای روشن شدن دارد. با افزایش نیرو، عمر باتری کم شده و به مرور زمان این قطعه دچار آسیب های مختلفی می شود.
هر چند دیر استارت خوردن خودرو در روزهای سرد سال امری بدیهی است و نباید خیلی برایتان دور از انتظار باشد، اما اگر به طور مداوم این اتفاق افتاد، حتما باتری و میزان انرژی آن را بررسی کنید.
خوابیدن مداوم باتری
باتری انرژی مورد نیاز خود را به واسطه حرکت خودرو تامین می کند؛ بنابراین اگر از شارژ بودن آن مطمئن بودید، اما امروز هر چه تلاش می کنید، ماشین روشن نمی شود، باید به خراب بودنشان شک کنید.
ممکن است این مشکل از اتفاقات منفی دیگری مثل بی کیفیت بودن رگولاتورها، از کار افتادن دینام و... نیز باشد؛ بنابراین حتما این قطعه ها را نیز بررسی کنید تا از صحت این موضوع مطلع شوید.
کم نور شدن چراغ های ماشین
باتری در کنار دینام یکی از مهم ترین عناصر تامین برق مورد نیاز برای قطعات الکتریکی خودرو از جمله چراغ ها است. اگر چراغ ها کم سو و کم نور شده باشند، به احتمال زیاد مشکلاتی برای باطری به وجود آمده که باید آن ها را رفع کنید. اگر این اتفاق تداوم داشت و چراغ های خودرو در حین حرکت، دائما در حال سوسو زدن بودند، باید چاره ای برای این مشکل مانند بررسی باتری، اتصال درست و سالم بودن کابل ها و... پیدا کنید.
تغییر کردن ظاهر باتری
یکی دیگر از روش های تشخیص خرابی باتری خودرو، تغییر کردن ظاهر آن است. برخی نشانه های ظاهری بر روی این قطعه خبر از آسیب دیدگی آن می دهند که عبارت اند از:
- خوردگی
- شکستگی
- سولفاته شدن
- تورم
- تجمع گازهای هیدروژن
به پایان رسیدن عمر باتری با توجه به زمان
حتما قبل از خرید باتری خودرو به تاریخ تولید آن توجه داشته باشید؛ زیرا هرچه از زمان تولید باطری ها بگذرد، کیفیت شان کاهش می یابد و زودتر دچار آسیب می شوند. زمان مناسب استفاده بعد از تولید در مدل های ایرانی معمولاً 2 تا 4 ماه و در مدل های خارجی 6 ماه تا 1 سال است.
شما باید حتما باطری هایی با گارانتی و ضمانت نامه بیشتر از تا 12 ماه بخرید، چون باطری های باکیفیت معمولاً 2 تا 5 سال عمر می کنند و قاعدتا طی یک سال کمتر دچار خرابی نخواهند شد.
اگر از زمان خرید باطری تان بیشتر از 2 سال می گذرد و علائم خرابی را مشاهده کردید، این قطعه حتما دچار آسیب شده است؛ بنابر این می توانید برای اطمینان از این موضوع به سراغ کارشناسان حرفه ای تعمیرات خودرو بروید.
نتیجه گیری؛ مهم ترین نشانه های خرابی باتری ماشین
شما می توانید با در نظر گرفتن علائم خرابی باتری ماشین مانند کم نور شدن چراغ ها، تغییر ظاهر در باتری، استارت های با تاخیر و... همواره این قطعه را بررسی کرده و مانع از بروز مشکلاتی همچون خاموش شدن ناگهانی ماشین شوید. ما به پیشنهاد می کنیم که به محض بروز این علائم، آن ها را جدی بگیرید و برای رفع شان کارهای لازم را انجام دهید؛ در غیر این صورت، در مدت زمان کوتاهی شاهد آسیب دیدن دیگر قطعات خودرو می باشید که قطعا هزینه های بیشتری برایتان به بار می آورد.