به گزارش «خودروشناس»، خودرو در این روزها شاهد قیمت های فضایی است و خودروهای پرفروش نارنجی پوشان که اغلب با یک ستاره ی کیفی در قعر جدول استاندارد قرار می گیرند شاید در خوشبینانه ترین حالت فکر نمی کردند روزی در بازار آزاد با 52 و گاهی تا 56 میلیون تومان خرید و فروش شوند. انحصار چند دهه بازار خودرو نتیجه اش برای مردم این شد که در مقطعی حتی زه پراید نیز جزو آپشن قرار گرفت. اما با استقبال مردم از طرحهای فروش سایپا که البته بیشتر بخاطر شرایط مالی مردم بود تا کیفیت محصولات این گروه خودروسازی چه چیزی در این کارخانه تغییر کرد؟
کارخانه ی خودروسازی سایپا که قیمت محصولاتش را از سال قبل تا الان را در شرایط خوبی می بیند اما در عمل مانند بسیاری از محصولاتش خیلی با کیفیت عمل نکرده و مطالعه ی صورتهای مالی این گروه نشان از سوءمدیریت مالی و برنامه ریزی در آن دارد. چیزی که برای بسیاری از سهامداران سایپا جای تردید باقی می گذارد این است که چطور با همه ی اتفاقهایی که در نهایت به سود سایپا در قیمت گذاری رقم خورد شاهد این نتیجه تأسف بار در صورتهای مالی آن هستیم؟
39 میلیارد و 264 میلیارد سهام سایپا در بازار بورس است رقمی که بسیار بزرگ و قابل تأمل است اما این گروه خودروسازی با همه ی سایه ای که امروز روی صنعت مادر کشور انداخته از این موضوع چگونه استفاده کرده و آیا اگر سایپایی ها در این حد زیان ده هستند بهتر نیست درباره ی انحلال آن چاره اندیشی شود؟ داشتن حمایتهای لازم در جهت تولید به چه میزان و اندازه ای باید باشد تا نارنجی پوشان بتوانند یکسال را بدون ضرر تمام کنند.
در شرایطی سال 96 سایپا بالغ بر 11 هزار میلیارد ریال ضرر اعلام کرد که قیمت محصولات پر فروش این گروه مانند پراید حدوداً 21 میلیون تومان بود. توجیهات زیادی راجع به ضرر هنگفت سایپا در آنموقع انجام گرفت و دولت در نهایت قبول کرد در ساز و کاری قیمت خودرو افزایش پیدا کند. موضوعی که می توانست هم به رونق تولید در کارخانه ی سایپا کمک کند هم آنها را از اوضاعی که در آن هستند نجات دهد. اما این اتفاق نیفتاد و گویا هربار به بهانه ای باید شاهد افزایش سهم خواهی سایپا از بازار خودرو باشیم. به هر صورت ممکن سال 96 برای سایپا تمام شد و سهامدارانش با اعلام این ضرر در صورتهای مالی انتظار داشتند که در شروع سال جدید اتفاق بهتری بیفتد.
52 هزار و 802 میلیارد ریال زیان سایپا درانتهای سال 97 یعنی هیچ تدبیری درباره ی مدیریت مالی در این گروه خودروساز وجود ندارد. افزایش چند برابری زیان سایپا مسئله ایست که نشان می دهد حمایتهای همیشه ی دولت از نارنجی پوشان آنها را از ساده ترین تحلیلها دور کرده و انگار باید از این گروه خودروسازی تدبیری به اندازه ی آپشن کردن زه پراید را انتظار داشت. البته این تنها مورد زیان سایپا در آخرین صورتهای مالی نیست بلکه بیشترین آنهاست .ضرر بیش از 20 هزار میلیاردی نسبت به سرمایه ی ثبت شده چراغها را تا مدتها برای ساپا قرمز نگه می دارد.
با این اوصاف به نظر می رسد لازم است درباره ی این گروه از جاده مخصوصی ها تدبیر جدی اندیشیده شود زیرا با این شرایط هر حمایتی از آنها تنها هدر دادن سرمایه است و می تواند در جای دیگری نتیجه ی قابل قبولی داشته باشد.
انتهای پیام/